Färre svenskar köper hus i Spanien

De svenska bostadsköpen i Spanien minskade kraftigt i andra kvartalet, trots hög utländsk aktivitet. Tappet gör att Sverige halkar ner fyra placeringar på listan över de största utländska köpgrupperna. Det visar statistik från den spanska inskrivningsmyndigheten Registradores.

De kyliga vindar som blåser på bostadsmarknader världen över har inte nått soliga Spanien – åtminstone inte än. I det andra kvartalet fortsatte det att göras historiskt många bostadsaffärer i den svenska semesterfavoriten. Totalt gjordes 163 909 transaktioner fördelat på ny- och begagnatmarknaden. Det är bara 0,2 procent färre än i Q1, vilket gör Q2 till det näst starkaste kvartalet sedan 2008.

Antalet utländska köp ökade kraftigt (+11,1 %) och nådde den högsta nivån på tio år. Däremot gick köp av svenskar i motsatt riktning. De svenska köpen uppgick till 1 033 stycken, en minskning med 15,7 procent jämfört med i Q1. Av de utländska köpen stod svenskar för 4,3 procent (tidigare 5,8 %). Nedgången innebär att Sverige går från femte till nionde plats över de största utländska köpgrupperna i Spanien, omsprungna av Belgien, Rumänien, Nederländerna och Italien.

Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland, kommenterar det svalare intresset från svenska kunder.

– Det är en tydlig avmattning, så få spekulanter som vi har haft den här sommaren tror jag inte vi har sett på 5-6 år. Högre räntor och en svagare krona påverkar, men även den prisnedgång vi haft i Sverige spelar in eftersom en försäljning är ett av de vanligaste sätten att finansiera utlandsköpet på.

Samtidigt understryker han att det inte är samma inbromsning som på bostadsmarknaden hemma i Sverige.

– Köparna har blivit färre, men det är verkligen inget tvärstopp. Att jobba remote och kunna njuta av sol och värme en större del av året lockar fortfarande många svenskar, inte minst barnfamiljer och unga par. Vi ser också ett ökat intresse bland våra kunder för att köpa och hyra ut. Inflationen har gjort ett rejält avtryck på hyrorna i Spanien och nu ser många chansen att hyra ut och få en bra stadig avkastning.

Priserna i Spanien steg med 2,4 procent i andra kvartalet, på årsbasis var uppgången 7,4 procent. I kända svenskområden var det också uppåt; Alicante (+4,4 %), Málaga (+3,6 %) Teneriffa (+2,5 %), Mallorca (+1,5 %).

– När det gäller priserna är jag positiv på lång och medellång sikt. Det finns fortfarande en stark underliggande efterfrågan i Spanien, inte minst i storstäderna och i de attraktiva kustområdena. Men den närmaste tiden tror jag alla bedömare är ganska överens om att det försämrade ekonomiska klimatet kommer göra att vi får fallande priser. Det är dock extremt svårt att tajma marknaden, därför tycker jag inte att man ska vänta alltför länge om man går i köptankar, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Utland.

Största utländska fastighetsköpare i Spanien, andra kvartalet 2022

 1. Storbritannien (9,77 %)
 2. Tyskland (9,07 %)
 3. Frankrike (6,61 %)
 4. Marocko (4,93 %)
 5. Belgien (4,89 %)
 6. Rumänien (4,85 %)
 7. Nederländerna (4,80 %)
 8. Italien (4,57 %)
 9. Sverige (4,30 %)
 10. Polen (3,14 %)

Fredrik Kullman tipsar: Så gör du en bra bostadsaffär i Spanien:

 1. Utgå från dina behov. En attraktiv bostad som möter vanliga behov är alltid populära.
 2. Köp i ett område som är expansivt och populärt med bra kommunikationer från Sverige och andra länder. Då kommer bostadsvärdet att bestå.
 3. Sätt en budget för vad bostaden ska kosta. Glöm inte att kostnader för jurist och inskrivning uppgår till cirka 10-15 procent av köpeskillingen. Utöver det bör du ha en kontantinsats på runt 30 procent av köpeskillingen.
 4. I och med att euron har stärkts kan det bli en bättre affär om lånet tas i euro med bostaden som säkerhet. Då slipper du dessutom ta nya lån på din bostad i Sverige.
 5. Hade du tänkt att hyra ut bostaden bör du ta reda på uthyrningsmöjligheterna och vilka lagar och regler som gäller kring uthyrning i bostadsområdet, i staden och provinsen.
 6. Välj en mäklarbyrå som du känner dig trygg med och som kan erbjuda jurister som håller koll på att allt går rätt till under köpprocessen. Kom ihåg att mäklare kan hjälpa dig att köpa alla objekt på marknaden – även konkurrenternas.