Njut av den gröna naturen på Kanarieöarna

På Kanarieöarna finns det gott om hållbara städer och besöksmål att upptäcka. Ögruppens regionala styre är nämligen medlem av Europeiska kommissionens initiativ Smart Islands som bygger på flera års samarbete mellan europeiska öar och som arbetar för att förbättra ölivet genom flertalet hållbara innovationer.

Den kanariska regeringen är medlem av Europeiska kommissionens initiativ för så kallade smarta öar, med det officiella namnet The Smart Islands Initiative. I mer än 25 år har Kanarieöarna fokuserat på hållbarhet i sin förvaltningsplan och under denna tid har det skett många framsteg. Exempelvis har vindkraftsprojektet på El Hierro resulterat i att hundra procent av lokalområdets elektricitet levereras av förnybar vindkraft.

Tack vare Kanarieöarnas fördelaktiga klimat året om, fungerar solpaneler som ett bra alternativ när det kommer till hållbar energi. Här verkar hotellen på Teneriffa som föredöme, där många installerat solenergi för att minska koldioxidavtrycket. Det finns också flertalet solenergiprojekt på kommunal nivå. Till exempel har kommunen La Villa de La Orotovas offentliga belysningssystem varit helt hållbara i sex år. Många lokalbor har även installerat solpaneler i sina hem och det har blivit mer populärt att odla frukt och grönt. En del satsar till och med på att bli helt självförsörjande med sin odling.

El Hierro, La Palma, Lanzarote, Fuerteventura och mer än hälften av Gran Canaria är biosfärområden som är skyddade av UNESCO. Dessa utnämningar hjälper Kanarieöarna att upprätthålla hållbarhetsprojekt som garanterar att de natursköna och vildvuxna omgivningarna bevaras för framtida generationer. På Kanarieöarna finns även fyra av UNESCO:s världsarv, samt fyra nationalparker och hela 146 skyddade naturområden.

Under de senaste åren har Kanarieöarnas insatser för klimatet fördubblats, i takt med att distansarbetare anlänt tillsammans med digitala nomader och besökare som stannar under längre perioder. Dessa besökare kommer till ögruppen i jakt på en miljö där de kan njuta av ett liv som balanserar arbete och fritid på bästa sätt, i unika och gröna miljöer.

Cykel är ett vanligt transportmedel i städer som Santa Cruz de Tenerife, La Laguna och Las Palmas de Gran Canaria och numera syns även allt fler elcyklar på gatorna. De kanariska städerna vill uppmuntra allt fler till att ta sig runt på hållbara sätt, och investerar därmed i cykel- och gågator. Dessutom satsar de på andra gröna stora mobilitetsprojekt – däribland en spårvagn i Santa Cruz på Teneriffa och en tunnelbana i Las Palmas på Gran Canaria.

Läs även Nyheter på Costa Del Sol.