Ska du köpa din första bostad? – så går du tillväga!

Att förverkliga din bostadsdröm genom att köpa din första bostad är både roligt och spännande. Kanske har du en önskan om en tjusig lägenhet i stan eller ett litet småhus på landet och med noggranna förberedelser och en bra köpprocess kan drömmen om att äga en egen bostad vara inom räckhåll.

Bolån och kontantinsats vid köp av en första bostad

Att köpa din första bostad kräver att du har kontroll över din privatekonomi. Du bör även se över bolåneerbjudanden från flera banker för att vara säker på att få bästa möjliga lånevillkor. Bankerna har möjlighet att ge bolån på upp till 85 % av en bostads värde. Du måste själv tillhandahålla resterande 15% i form av kontantinsats.

Nu är det inte så att du är garanterad bolån även om du har möjlighet att finansiera kontantinsatsen. Bankerna tittar även på faktorer som inkomst, betalningsförmåga, din totala skuld och att du tål en räntehöjning på minst 5%.

Kravet på kontantinsats gäller alla bostadsköpare, oavsett om du är student eller anställd. Många som köper sin första bostad kan inte betala hela beloppet som krävs för kontantinsatsen. I sådana fall kan det vara en lösning att använda en medlåntagare, eller att köpa en första bostad tillsammans med någon.

Att köpa din första bostad – steg för steg

När du ska köpa din första lägenhet är det viktigt att sätta sig in i hur det hela fungerar. Både vad gäller att hitta den bostad du vill köpa, och det formella kring ett bostadsköp. Normalt sett är det bra att ta hjälp av en rådgivare på banken, men det är viktigt att du sätter dig in i vad du ska göra för att bostadsköpet ska bli så smidigt som möjligt.

1. Undersök bostadsmarknaden och leta efter bostad.

Fundera igenom vilken typ av bostad du vill köpa och var du vill bo. Priserna varierar kraftigt beroende på bostadens läge och typ av bostad.

2. Skaffa ett lånelöfte.

Har du kontantinsatsen klar måste du skaffa ett lånelöfte från banken innan du går på visning och eventuellt lägger ett bud på din första bostad. Lånelöftet används gentemot bostadssäljaren, som en garanti för att du har pengarna du behöver för att köpa bostaden.

3. Gå på visningar.

Undersök bostadsmarknaden och vilka bostäder som är till salu. Du bör gå på visningar för fler bostäder. Det kan vara en bra idé att även gå på visningar av bostäder som inte innehåller allt du önskar dig till ditt första bostadsköp. Många gånger finns det fina bostäder/lägenheter, som kan visa sig vara ett bättre köp än man trodde.

4. Lägg ett bud.

När du hittat den bostad du vill köpa lägger du ett bud. Bud lämnas vanligtvis till mäklaren. Budrundan fortsätter tills säljaren accepterar ett bud. Se till att du inte bjuder högre än vad du har pengar till. Det är lätt att ryckas med och bjuda över dina tillgångar.

5. Skriv på köpekontraktet och ta över bostaden.

Har du lämnat ett bud och säljaren accepterar det är bostaden din. Innan du övertar din första bostad ska köpekontraktet granskas och undertecknas av dig och säljaren.

6. Efter bostadsköpet

När du har blivit ägare till din första bostad är det viktigt att ha bra koll på din ekonomi. Du bör lägga upp en budget som täcker alla löpande utgifter, amorteringar av bolån och sparande för oförutsedda utgifter. På så sätt har du en bra överblick över dina utgifter. Det kan vara svårt för förstagångsköpare i början, men det är viktigt att komma ihåg att du har pantsatt bostaden som säkerhet för bolånet.

Lycka till med bostadsköpet!

Källa: zensum