Magi som underhållningsform

Magins historia sträcker sig minst 4500-5000 år bakåt till de gamla egyptierna, då utgav de sig för att vara medicinmän med riktiga magiska krafter, genom århundradena har de antagit olika roller och magins guldera skulle man kunna säga var i början av 1900-talet med stora namn som Harry Houdini, Howard Thurston med flera.
Dessa magiker hade gigantiska shower som de reste runt med och framförde på olika teatrar främst i USA för utsålda hus.
Harry Houdini som är mest känd som utbrytarkung var innan han känd som The King of Cards vilket är något många inte vet om.

Mindre kända magiker för allmänheten men inte för andra trollkarlar är Dai Vernon, även kallad The Professor. En av världens fingerfärdigaste magiker som utvecklade många av de tekniker som används inom magin idag. Hans arv inom magivärlden är stor. I Sverige har vi kända illusionster som Joe Labero, Daniel Kane & Brynolf & Ljung. Dessa magiker har moderniserat och utvecklat magins klassiker. Något som blivit väldigt populärt på senare år är tankeläsning även mind reading.

Denna konstform är framförallt något som många ser som extra omöjligt. Hur kan man läsa en persons tankar. Först inom denna genre av magi var Truxa, en legend inom det Skandinaviska magisamfundet som gjorde stor succé i tv och radio med sin tankeläsningsakt. En trollkarl kommer i många olika former, det finns scenillusionister, close-up magiker, tankeläsare med mera. Alla är olika genrer inom magin. Ett ord man brukar säga inom branschen är manipulator, oftast är det magiker som använder sig av ren fingerfärdighet. Något som anses vara extra svårt.

En annan genre är barntrolleri, en av Sveriges främsta underhållare för barn är den omåttligt populära Tobbe Trollkarl som varit barnprogramledare i TV4 och SVT.
Han turnerar med sina showproduktioner för utsålda hus.

Nuförtiden är det väldigt omtyckt att ha magi som underhållning på olika event, exempelvis där man har en magiker som går runt och trollar på nära håll vid borden, bara några centimeter ifrån åskådarnas ögon. Det blir extra omöjligt eftersom trollkarlen inte har några stora lådor utan oftast bara en kortlek eller liknande. Många illusionister använder sig även av moderna föremål som mobiltelefoner eller rubiks kub. Objekt som alla kan relatera till och utför mirakel med dem. Men andra gillar istället att ha mer påkostade och flashiga scenshower, med häftig musik och lampor och ljus. Där man till exempel får folk att sväva eller trollas bort. Det är det som är så häftigt med magi, allt det omöjliga är möjligt.

En av Sveriges bästa illusionister är Joe Labero, den enda svensk som haft en egen show i Las Vegas, en merit i sig. Andra kända magiker i Vegas är Siegfried & Roy, David Blaine och David Copperfield samt Shin Lim med flera. Inte en dålig skara att tillhöra.

Här kan du se ett klipp när den världskända magikern David Copperfield flyger på scen, ett otroligt illusionsnummer som räknas som ett av världens bästa. Missa inte det.